Microsoft NAP

Network Access Protection (NAP) tehnologija je tvrtke Microsoft za nadzor pristupa glavnog računala mreži temeljena na stanju sustava glavnog računala. Pomoću NAP-a administratori sustava računalne mreže organizacije mogu definirati preduvjete za zdravlje sustava.

Tehnologija Network Access Protection (NAP) osmišljena je kako bi pomogla administratorima u održavanju zdravlja računala na mreži, čime pomaže održati cjelokupni integritet mreže. Nije osmišljena kako bi zaštitila mrežu od zlonamjernih korisnika. Na primjer, ako računalo posjeduje sav softver i konfiguraciju koje pravila mrežnog pristupa zahtijevaju, računalo se smatra zdravim ili kompatibilnim te će dobiti odgovarajući pristup mreži. NAP ne sprečava neovlaštenog korisnika s kompatibilnim računalom da prenese zlonamjerni program na mrežu ili da se neprikladno ponaša.

NAP omogućuje administratorima stvaranje i održavanje pravila zdravlja za računala koja se povezuju s poslovnom mrežom. Pravila se odnose na instalirane komponente softvera i sistemske konfiguracije. Računala povezana s mrežom kao što su prijenosna računala, radne stanice i ostali uređaji, provjeravaju se prema propisanim pravilima za zdravlje.

Zdravstvena pravila uključuju:

• aktiviran je firewall

• instaliran je antivirusni program

• antivirusni program je aktualiziran

• uključena je automatska aktualizacija operacijskog sustava Windows (Windows Update) itd.