ESET LiveGrid®

ESET LiveGrid® napredni je sustav ranog upozorenja koji se sastoji od nekoliko tehnologija na bazi cloud tehnologije. Pomaže u otkrivanju nadolazećih prijetnji na temelju reputacije i poboljšava skeniranja pomoću popisa pouzdanih adresa. Informacije o novim prijetnjama u stvarnom se vremenu šalju na cloud, što omogućuje laboratoriju za istraživanje zlonamjernih programa tvrtke ESET da pravovremeno reagira i pruži stalnu zaštitu. Korisnik može provjeriti reputaciju procesa koji se izvršavaju i datoteka izravno u sučelju programa ili kontekstnom izborniku s dodatnim informacijama dostupnim u programu ESET LiveGrid®. Prilikom instalacije programa ESET Endpoint Security odaberite jednu od sljedećih mogućnosti:

1.Sustav ESET LiveGrid® ne morate aktivirati. Funkcionalnost softvera ostat će ista, ali moguće je da će ESET Endpoint Security u nekim slučajevima na nove prijetnje reagirati sporije od aktualizacije baze podataka virusnih potpisa.
2.Sustav ESET LiveGrid® možete konfigurirati tako da šalje anonimne informacije o novim prijetnjama i lokacijama na kojima se novi prijeteći kôd nalazi. Ta se datoteka može slati tvrtki ESET na detaljnu analizu. Proučavanje tih prijetnji tvrtki ESET pomaže pri aktualizaciji njezinih sposobnosti otkrivanja prijetnji.

Sustav ESET LiveGrid® prikupljat će informacije o vašem računalu koje se odnose na nove pronađene prijetnje. Te informacije mogu obuhvaćati primjer ili kopiju datoteke u kojoj se pojavila prijetnja, put do te datoteke, naziv datoteke, datum i vrijeme, proces u kojem se prijetnja pojavila na računalu i informacije o operacijskom sustavu računala.

Prema standardnim je postavkama sustav ESET Endpoint Security konfiguriran tako da šalje sumnjive datoteke na detaljnu analizu u laboratorij tvrtke ESET za otkrivanje virusa. Datoteke s ekstenzijama kao što su .doc ili .xls uvijek se isključuju. Ako postoje određene datoteke koje vi ili vaša tvrtka ne želite slati, možete dodati i njihove ekstenzije.

Sustav reputacije ESET LiveGrid® omogućuje stvaranje popisa pouzdanih i spam adresa na temelju cloud tehnologije. Da biste pristupili postavkama sustava ESET LiveGrid®, pritisnite F5 za ulazak u Napredno podešavanje i tamo proširite prozor Alati > ESET LiveGrid®.

Aktiviraj ESET LiveGrid® sustav reputacije (preporučeno) – Sustav reputacije ESET LiveGrid® poboljšava učinkovitost rješenja tvrtke ESET za zaštitu od zlonamjernog softvera uspoređujući skenirane datoteke s bazom podataka pouzdanih i spam stavki u cloudu.

Pošalji anonimnu statistiku – Dopustite tvrtki ESET da prikupi informacije o novootkrivenim prijetnjama kao što su naziv prijetnje, datum i vrijeme otkrivanja, način otkrivanja i povezani metapodaci, verzija proizvoda i konfiguracija, uključujući informacije o vašem sustavu.

Pošalji datoteke – Sumnjive datoteke koje svojim neobičnim karakteristikama ili ponašanjem nalikuju prijetnjama šalju se tvrtki ESET na analizu.

Odaberite mogućnost Aktiviraj zapisivanje da biste napravili dnevnik događaja u koji će se zapisati informacije o poslanim datotekama te statistički podaci. Na taj način aktivirat ćete zapisivanje u Dnevnik događaja kada se pošalju datoteke ili statistika.

E-pošta za kontakt (nije obavezno) – Vaša adresa e-pošte za kontakt može se uključiti uz sumnjive datoteke i može se koristiti ako za analizu budu potrebne dodatne informacije. Imajte na umu da vam ESET neće slati odgovor ako ne budu potrebne dodatne informacije.

Izuzeci – Filtar izuzetaka omogućuje vam da iz slanja isključite određene datoteke/mape (primjerice, možete isključiti datoteke koje mogu sadržavati povjerljive informacije, kao što su dokumenti ili proračunske tablice). Datoteke s popisa nikada se neće slati u laboratorije tvrtke ESET na analizu, čak ni ako sadrže sumnjiv kôd. Najčešće se vrste datoteka izostavljaju prema standardnim postavkama (.doc itd.). Ako želite, na popis izuzetih datoteka možete dodati druge datoteke.

Ako ste ranije koristili sustav ESET LiveGrid® i deaktivirali ste ga, možda još uvijek ima paketa podataka koje treba poslati. Ti će se paketi slati tvrtki ESET čak i nakon deaktivacije. Nakon što sve trenutačne informacije budu poslane novi se paketi neće stvarati.