Antivirus

Antivirusna zaštita štiti sustav od zlonamjernih napada nadziranjem datoteka, e-pošte i internetske komunikacije. Ako se otkrije prijetnja sa zlonamjernim kodom, antivirusni modul može je eliminirati prvo blokiranjem, a zatim čišćenjem, brisanjem ili njezinim premještanjem u karantenu.

Da biste detaljno konfigurirali antivirusni modul, kliknite Napredno podešavanje ili pritisnite F5.

Mogućnosti skenera za sve zaštitne module (npr. automatsko pokretanje rezidentne zaštite, zaštita web pristupa...) omogućuju vam aktivaciju ili deaktivaciju otkrivanja ovih vrsta aplikacija:

Potencijalno neželjene aplikacije (PNA) ne moraju nužno biti zlonamjerne, ali mogu negativno utjecati na performanse računala.
Više o tim vrstama aplikacija pročitajte u rječniku.
Potencijalno nesigurne aplikacije naziv je koji se odnosi na komercijalan, legitiman softver koji sadrži mogućnost zloupotrebe. Primjeri potencijalno nesigurnih aplikacija obuhvaćaju alate za daljinski pristup, aplikacije za probijanje lozinki i keyloggere (programe koji zapisuju svaki korisnikov pritisak tipke). Ta je mogućnost prema standardnim postavkama deaktivirana.
Više o tim vrstama aplikacija pročitajte u rječniku.
Sumnjive aplikacije obuhvaćaju programe komprimirane pomoću arhivatora ili protektora. Takve vrste protektora često iskorištavaju autori zlonamjernog softvera kako bi izbjegli da ih se otkrije.

Tehnologija Anti-Stealth sofisticiran je sustav prepoznavanja opasnih programa poput rootkita koji se mogu sakriti od operacijskog sustava. To znači da ih nije moguće otkriti primjenom uobičajenih tehnika testiranja.

Izuzeci vam omogućuju izuzimanje datoteka i mapa od skeniranja. Da bi se osiguralo traženje prijetnji u svim objektima, preporučujemo stvaranje izuzetaka samo kada je to apsolutno nužno. No postoje situacije kada ćete morati izuzeti objekt i, primjerice, skenirati velike unose u bazi podataka koji bi usporili računalo tijekom skeniranja ili softver čije skeniranje dovodi do sukoba. Postupak za izuzimanje objekta od skeniranja potražite u odjeljku Izuzeci.

CONFIG_ANTIVIRUS