E-pošta

E-pošta ili elektronička pošta moderan je oblik komunikacije koji ima mnogo prednosti. E-pošta je fleksibilna, brza i izravna te je odigrala ključnu ulogu u širenju interneta početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

No, zbog visoke razine anonimnosti e-pošta i internet, nažalost, ostavljaju prostora za ilegalne aktivnosti kao što je slanje spam poruka. Spam obuhvaća nepoželjne oglase, lažne obavijesti (hoax) i širenje zlonamjernog softvera. Neugodnosti i opasnosti za korisnika povećavaju se zbog činjenice da su troškovi slanja ravni nuli, a autorima spam poruka na raspolaganju je mnogo alata za nabavljanje novih adresa e-pošte. Spam je poruke, k tome, zbog njihove količine i raznolikosti vrlo teško regulirati. Što dulje koristite neku adresu e-pošte, postoje veći izgledi da će završiti u bazi podataka nekog sustava za slanje spam poruka. Evo nekih savjeta za prevenciju:

Ako je moguće, ne objavljujte svoju adresu e-pošte na internetu.
Svoju adresu e-pošte dajte samo pouzdanim pojedincima.
Ako je moguće, nemojte se služiti uobičajenim zamjenskim imenima jer su izgledi da vam netko uđe u trag manji ako imate složenije zamjensko ime.
Ne odgovarajte na spam poruku koja vam je stigla u ulaznu poštu.
Budite oprezni pri ispunjavanju obrazaca na internetu, a osobito kod potvrdnih okvira uz koje stoji "Da, želim primati informacije".
Koristite "specijalizirane" adrese e-pošte – npr. jednu za posao, jednu za komunikaciju s prijateljima itd.
S vremena na vrijeme promijenite adresu e-pošte.
Koristite neko rješenje za antispam zaštitu.