ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Skeniranje računala

Skener na zahtjev važan je dio programa ESET Endpoint Security. Koristi se za skeniranje datoteka i mapa na računalu. Sa sigurnosne točke gledišta ključno je da se računalo ne skenira samo kada posumnjate na zarazu, već redovito kao dio rutinskih mjera zaštite. Preporučujemo da redovito izvršavate dubinska skeniranja sustava (primjerice, jednom mjesečno) da biste otkrili moguće viruse koje nije otkrila Rezidentna zaštita. To se može dogoditi ako je u tom trenutku rezidentna zaštita bila deaktivirana, ako je modul za otkrivanje virusa bio zastario ili ako datoteka nije otkrivena kao virus kad je spremljena na disk.

SCANNER_MAIN

Dostupne su dvije vrste Skeniranja računala. Skeniraj računalo brzo skenira sustav bez potrebe za detaljnom konfiguracijom parametara skeniranja. Prilagođeno skeniranje omogućuje odabir bilo kojeg prethodno definiranog profila skeniranja i definiranje određenih ciljeva skeniranja.

Dodatne informacije o procesu skeniranja potražite u poglavlju Napredak skeniranja.

ICON_SCAN Skenirajte svoje računalo

Mogućnost „Skenirajte računalo" omogućuje brzo pokretanje skeniranja računala i čišćenje zaraženih datoteka bez potrebe za korisničkom intervencijom. Prednost mogućnosti "Skenirajte svoje računalo" jest to što je jednostavna za upotrebu i ne zahtijeva detaljnu konfiguraciju skeniranja. To skeniranje provjerava sve datoteke na lokalnim pogonima te automatski briše otkrivene infiltracije. Razina čišćenja automatski se postavlja na standardnu vrijednost. Dodatne informacije o vrstama čišćenja potražite u odjeljku Čišćenje.

Također možete upotrijebiti funkciju Skeniranje povlačenjem i ispuštanjem za ručno skeniranje datoteke ili mape tako da kliknete datoteku ili mapu, pomaknete pokazivač miša na označeno područje uz pritisnutu tipku miša, a zatim je ispustite. Nakon toga se aplikacija prebacuje u prvi plan.

Sljedeće opcije skeniranja dostupne su pod Napredna skeniranja:

ICON_CUSTOM_SCAN Prilagođeno skeniranje

Prilagođeno skeniranje osigurava određivanje parametara skeniranja kao što su objekti i metode. Prednost Prilagođenog skeniranja je u tome što parametre možete detaljno konfigurirati. Konfiguracije možete spremiti u korisnički definirane profile skeniranja koji mogu biti korisni ako se skeniranje opetovano provodi prema istim parametrima.

ICON_REMOVABLE_SCAN Skeniranje izmjenjivih medija

Slično opciji „Skenirajte računalo” – omogućuje brzo pokretanje skeniranja izmjenjivih medija (npr. CD/DVD/USB) koji su trenutačno priključeni na računalo. To može biti korisno kada na računalo priključujete USB flash pogon i želite ga skenirati radi otkrivanja zlonamjernog softvera i ostalih mogućih prijetnji.

Tu vrsta skeniranja možete pokrenuti i tako da kliknete Prilagođeno skeniranje, odaberete značajku Izmjenjivi mediji s padajućeg izbornika Ciljevi skeniranja i zatim kliknete Skeniraj.

ICON_REPEAT_SCAN Ponavljanje zadnjeg skeniranja

Omogućuje brzo pokretanje prijašnjeg skeniranja upotrebom istih postavki kao i prije.

Padajući izbornik Radnja nakon skeniranja omogućava postavljanje automatskog pokretanja radnje nakon dovršetka skeniranja:

  • Bez radnje – Kada skeniranje završi, neće se izvršiti nijedna radnja.
  • Isključi – Kada skeniranje završi, računalo se isključuje.
  • Restartaj po potrebi – računalo se restarta samo ako je to potrebno za dovršetak čišćenja otkrivenih prijetnji.
  • Ponovno pokreni – Zatvara sve otvorene programe i restarta računalo kada završi skeniranje.
  • Prisilno restartaj po potrebi – računalo se prisilno restarta samo ako je to potrebno za dovršetak čišćenja otkrivenih prijetnji.
  • Prisilno ponovno pokreni – prisilno zatvara sve otvorene programa bez čekanja interakcije korisnika i ponovno pokreće računalo nakon što se skeniranje dovrši.
  • Spavanje – Sprema vašu sesiju i stavlja računalo u privremeno stanje u kojem troši malo energije kako biste brzo mogli nastaviti s radom.
  • Hibernacija – Prebacuje sve što radi na sistemskoj memoriji (RAM) u posebnu datoteku na tvrdom disku. Računalo se isključuje, ali će se prilikom sljedećeg pokretanja vratiti u svoje posljednje stanje prije isključenja.

note

Radnje Mirovanje ili Hibernacija dostupne su na temelju postavki operacijskog sustava na vašem računalu za uštedu energije i stanje mirovanja ili na temelju mogućnosti stolnog/prijenosnog računala. Imajte na umu da računalo koje je u stanju mirovanja i dalje radi. I dalje pokreće osnovne funkcije i troši električnu energiju dok se napaja putem baterije. Da bi baterija dulje trajala, na primjer, kada se nalazite izvan ureda, preporučujemo da upotrijebite opciju Hibernacija.

Odabrana radnja će započeti nakon završetka svih trenutačno pokrenutih skeniranja. Kada odaberete opciju Isključi ili Ponovno pokreni, prikazat će se potvrdni dijaloški okvir za potvrdu s istekom vremena od 30 sekundi (kliknite Odustani da biste deaktivirali zatraženu radnju).


note

Preporučujemo da skenirate računalo barem jednom mjesečno. Skeniranje se može konfigurirati kao planirani zadatak u odjeljku Alati > Planer. Kako zakazati tjedno skeniranje računala?