ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Pravila firewalla

Pravila firewalla predstavljaju skup uvjeta koji se koriste za smisleno testiranje svih mrežnih veza i sve radnje dodijeljene tim uvjetima. Korištenjem pravila firewalla možete definirati radnju koja će se poduzeti nakon uspostave različitih vrsta mrežnih veza.

Pravila se vrednuju od vrha prema dnu, a njihov prioritet možete vidjeti u prvom stupcu. Akcija prvog pravila koje se podudara primjenjuje se za svaku mrežnu vezu koja se pregledava.

Veze se mogu podijeliti na dolazne i odlazne. Dolazne veze inicira udaljeni uređaj koji pokušava uspostaviti vezu s lokalnim sustavom. Odlazne veze funkcioniraju obrnuto – lokalni sustav uspostavlja vezu s udaljenim uređajem.

Ako se otkrije nova nepoznata komunikacija, potrebno je dobro razmisliti želite li je dopustiti ili zabraniti. Neželjene, nesigurne ili nepoznate veze predstavljaju sigurnosni rizik za sustav. Ako se uspostavlja takva veza, preporučuje vam se da posvetite pozornost udaljenom uređaju i aplikaciji koja se pokušava povezati s računalom. Mnoge infiltracije pokušavaju dohvatiti i preuzeti vaše osobne podatke ili infiltrirati druge zlonamjerne aplikacije na radne stanice u koje su provalile. Firewall vam omogućuje otkrivanje i prekidanje takvih veza.

Pravila firewalla možete pregledavati i uređivati u Napredno podešavanje > Zaštite > Zaštita pristupa mreži > Firewall > Pravila > Uredi.

Ako imate mnogo pravila firewalla, pomoću filtriranja možete prikazati samo određena pravila. Da biste filtrirali pravila firewalla, kliknite stavku Više filtara koja se nalazi iznad popisa pravila firewalla. Pravila možete filtrirati prema sljedećim kriterijima:

  • Izvor
  • Smjer
  • Akcija
  • Dostupnost

Prema zadanim postavkama unaprijed definirana pravila firewalla su skrivena. Da bi se prikazala sva unaprijed definirana pravila, deaktivirajte klizač pokraj opcije Sakrij ugrađena (unaprijed definirana) pravila. Ova pravila možete deaktivirati, ali brisanje unaprijed definiranog pravila nije moguće.


note

Kliknite ikonu za pretraživanje ICON_SCAN u gornjem desnom kutu za pretraživanje pravila.

Stupci

Prioritet – pravila se vrednuju od vrha prema dnu, a njihov prioritet možete vidjeti u prvom stupcu.

Aktivirano – Prikazuje je li pravilo aktivirano ili deaktivirano; odgovarajući potvrdni okvir mora biti označen da bi se pravilo aktiviralo.

Aplikacija – Aplikacija na koju se primjenjuje pravilo.

Smjer – Smjer komunikacije (dolazna/odlazna/oboje).

Radnja – prikazuje status komunikacije (blokiraj/dopusti/pitaj).

Naziv – naziv pravila. Ikona ESET ICON_HELP_PRODUCT predstavlja unaprijed definirano pravilo.

Vremena primjene – ukupan broj primjena pravila.


note

Kliknite proširenje ikone ICON_EXPAND da bi se prikazali detalji pravila.


note

Koji će se stupci prikazivati možete odabrati tako da desnom tipkom miša kliknete zaglavlje tablice.

DIALOG_EPFW_APP_TREE_RULES_PAGE

Kontrolni elementi

DodajStvara novo pravilo.

UrediUređuje postojeće pravilo.

Obriši – Uklanja postojeće pravilo.

Kopiraj – Stvara kopiju odabranog pravila.

UP_DOWN Vrh/Gore/Dolje/Dno – Omogućuje prilagodbu razine prioriteta pravila (pravila se izvršavaju s vrha prema dnu).