ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Izuzeti procesi

Funkcija Izuzeti procesi omogućuje vam da izuzmete procese aplikacija iz Rezidentne zaštite sistemskih datoteka. Za poboljšanje brzine sigurnosnog kopiranja, cjelovitosti procesa i dostupnosti usluge tijekom sigurnosnog kopiranja upotrebljavaju se neke tehnike za koje je poznato da dolaze u sukob sa zaštitom od zlonamjernih programa na razini datoteka. Jedini je učinkovit način da izbjegnete obje situacije da deaktivirate softver za zaštitu od zlonamjernih programa. Izuzimanjem određenih procesa (primjerice procesa rješenja za sigurnosno kopiranje), sve operacije s datotekama pripisane takvim izuzetim procesima zanemaruju se i smatraju se sigurnima, stoga se smanjuje ometanje procesa sigurnosnog kopiranja. Preporučujemo da budete oprezni kada stvarate izuzetke – alat za sigurnosno kopiranje koji je izuzet može pristupiti zaraženim datotekama bez pokretanja upozorenja, zbog čega su proširena dopuštenja dopuštena samo u modulu rezidentne zaštite.


note

Ne smije se pomiješati s drugim izuzecima kao što su Izuzete datotečne ekstenzije, Izuzeci iz HIPS-a, Izuzeci detekcija poznatih prijetnji ili Izuzeci radi poboljšanja performansi.

Izuzeti procesi pomažu smanjiti rizik od potencijalnih sukoba i poboljšati performanse izuzetih aplikacija, što u konačnici ima pozitivan učinak na ukupne performanse i stabilnost operacijskog sustava. Izuzimanje procesa/aplikacije znači izuzimanje njihove izvršne datoteke (.exe).

Izvršne datoteke možete dodati na popis izuzetih procesa u stavci Napredno podešavanje > Zaštite > Rezidentna zaštita sistemskih datoteka > Rezidentna zaštita sistemskih datoteka > Izuzeti procesi.

Ova je značajka osmišljena tako da izuzima alate za sigurnosno kopiranje. Izuzimanje procesa alata za sigurnosno kopiranje od skeniranja ne samo da osigurava stabilnost sustava, već ne utječe ni na učinkovitost sigurnosnog kopiranja jer se sigurnosno kopiranje ne usporava dok je u tijeku.


example

Kliknite Uredi da biste otvorili prozor za upravljanje izuzetim procesima, gdje možete dodati izuzetke i pretraživati izvršne datoteke (na primjer Backup-tool.exe), koje će biti izuzete od skeniranja.
Čim se datoteka .exe doda izuzecima, ESET Endpoint Security više ne prati aktivnost tog procesa i ne provodi se skeniranje operacija s datotekama tog procesa.


important

Ako ne upotrebljavate funkciju pretraživanja kada birate izvršnu datoteku procesa, trebate ručno unijeti cijeli put do izvršne datoteke. U suprotnom izuzetak neće ispravno funkcionirati i HIPS može prijaviti pogreške.

Također možete Urediti postojeće procese ili ih Ukloniti iz izuzetaka.


note

Zaštita web pristupa ne uzima u obzir ovakav izuzetak, stoga ako izuzmete izvršnu datoteku svojeg web preglednika, preuzete datoteke i dalje će se skenirati. Na taj se način i dalje može otkriti infiltracija. Ovaj slučaj služi samo kao primjer, ne preporučujemo stvaranje izuzetaka za web preglednike.