ESET-ova online pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Najčešća pitanja o automatskim nadogradnjama


warning

Dodatne informacije o nadogradnji programa ESET Endpoint Security pročitajte u sljedećem članku u ESET-ovoj bazi znanja.

Hoće li se računala automatski nadograditi? Preuzima li se nadogradnja prije ili nakon restarta?

Preuzimanje se događa prije restarta i nadograđene datoteke se isto tako pripremaju u ovoj fazi. Nakon restarta nadograđene datoteke i dalje su pripremljene samo za upotrebu, a trenutačno instalirana verzija pruža neprekidnu zaštitu. Promjene se primjenjuju nakon sljedećeg pokretanja ESET Endpoint Security.

Imam oko 3000 računala. Hoće li sva računala istovremeno preuzeti nadogradnje? Mogu li upotrijebiti proxy za automatske nadogradnje za toliko računala?

ESET nudi mirror alat i proxy rješenja za veće mreže, tako da se nadogradnje preuzimaju samo jednom s interneta, a zatim distribuiraju lokalno. Nadogradnje su manje, obično od 5 do 10 MB, i ESET će ograničiti nadogradnje tijekom prvih nekoliko tjedana dostupnosti. Stoga neće svi klijenti pokrenuti preuzimanje istovremeno kada se povežu izravno s ESET-ovim serverima.

Mogu li odlučiti koliko će se računala ili koja će se računala automatski nadograditi? Ne želim preuzimati nadogradnju za više od deset računala na sat ili trenutačno želim nadograditi samo deset računala i još jedno računalo nakon nekoliko dana.

Upravljana okruženja imaju pravilo automatske nadogradnje u kojem možete odrediti željenu najnoviju verziju. Podržani su i zamjenski znakovi (na primjer, 9.0.2032.*). Za više informacija pogledajte poglavlje Automatske nadogradnje u mrežnoj pomoći na internetu ESET PROTECT On-Prem ili ESET PROTECT. Nažalost, trenutačno nisu dostupne druge opcije za ograničavanje automatske nadogradnje. Možete dodijeliti više pravila za više grupa.

Konfiguriraju li se automatske nadogradnje samo putem pravila? Mogu li deaktivirati pravilo ako ne želim nadogradnju ESET-ovog programa?

Ako postoji hitni popravak sigurnosti i stabilnosti za krajnju točku ESET-ovog programa, program će se nadograditi čak i kada su automatske nadogradnje deaktivirane prema uvjetima navedenima u primjenjivom Licenčnom ugovoru za krajnjeg korisnika. ESET upotrebljava hitne popravke sigurnosti i stabilnosti za rješavanje ključnih problema i osiguranje maksimalne sigurnosti i stabilnosti vašeg ESET-ovog programa.

Pravilo automatske nadogradnje možete dodijeliti bilo kojoj skupini krajnjih točaka, bez obzira na njihovu trenutačnu konfiguraciju automatske nadogradnje. U okruženjima kojima se ne upravlja korisnik može lokalno konfigurirati automatsku nadogradnju na zaslonu Napredno podešavanje krajnje točke ESET-ovog programa.

Što ako konfiguriram pravilo za upotrebu najstarije dostupne verzije? Hoće li ESET čak i tada nadograditi moje programe?

Hitni popravci i kritični hitni popravci (nadogradnje sigurnosti i stabilnosti) su dvije različite kategorije nadogradnje. Redoviti hitni popravci dodjeljuju se automatskim nadogradnjama sa standardnim prioritetom kada su korisničke postavke prihvaćene. Kritični hitni popravci su glavni prioritet, bez obzira na korisničke postavke.

Kako će nadogradnje funkcionirati u izvanmrežnim scenarijima? Kada korisnici upotrebljavaju izvanmrežni repozitorij?

Izvanmrežni repozitorij sadržava još i .dup i .fup datoteke. Odjeljak repozitorija mora se preuzeti pomoću mirror alata, a ne nadogradnjom modula. Dodatne informacije potražite u temi Izvanmrežni repozitorij u pomoći na mreži za ESET PROTECT On-Prem.

Kako ESET-ovi programi znaju da je nadogradnja potrebna? Iz repozitorija? Šalju li se podaci serverima? Ako ESET planira izvršiti nadogradnju mjesec dana nakon objave verzije, mogu li ESET-ovi serveri podnijeti globalnu objavu?

ESET-ovi programi preuzimaju automatske nadogradnje iz repozitorija. Serveri su spremni za to jer kritične nadogradnje iznose svega nekoliko kilobajta. ESET neće ograničavati kritične nadogradnje na serverima repozitorija. Međutim, postoji opcija ograničavanja nadogradnji servera ako su automatske nadogradnje veće. U tablici u nastavku se nalaze primjeri veličina hitnih popravaka u slučaju diferencijalne automatske nadogradnje:

Prethodna verzija

Nova verzija

Veličina

9.0.2032.2

9.0.2032.6

420 KB

8.1.2037.2

9.0.2032.2

6.5 MB

8.0.2028.0

9.0.2032.2

11.5 MB

Ako diferencijalna automatska nadogradnja iz nekog razloga ne uspije, vaš ESET-ov program može pokrenuti potpunu nadogradnju. To je još uvijek automatska nadogradnja s jamstvom funkcionalnosti, ali umjesto .dup datoteke će se preuzeti .fup datoteka. Za verziju 9.0.2032.2 to iznosi 27 MB. Međutim, takav scenarij je rijedak.

Hoće li se nadogradnja programa ESET Endpoint Security objaviti s ograničavanjem? Ako da, koliko dugo će nadogradnja biti ograničavana nakon objave?

ESET ograničava nadogradnje prvih nekoliko tjedana nakon objave nove verzije kako bi smanjio opterećenje servera i ravnomjerno distribuirao novu verziju.

Automatska nadogradnja će postati jedan od primarnih načina nadogradnje. Kako to funkcionira detaljno?

ESET-ovo je nastojanje da što više kupaca upotrebljava nadogradnju automatskom nadogradnjom. Teško je podržavati toliko starih verzija. Funkcija automatske nadogradnje funkcionira na jednostavan način – .dup datoteke se preuzimaju tijekom prve provjere nadogradnje modula. Tijekom postupka nadogradnje program je potpuno funkcionalan i štiti računalo. Nova verzija se aktivira nakon restarta. U sustavu ESET PROTECT On-Prem (na strani servera) možete upotrijebiti pravilo kako biste odredili najnoviju verziju na koju želite nadograditi ili možete upotrijebiti zamjenske znakove. Za više informacija pogledajte poglavlje Automatske nadogradnje u mrežnoj pomoći na internetu ESET PROTECT On-Prem ili ESET PROTECT.

Je li točno da automatska nadogradnja radi za 1/10? Sada upotrebljavam ESET Endpoint Security 8.0.2028.1. Ako se pokrenu automatske nadogradnje, na koju će se verziju nadograditi?

Nadogradnja programa pomoću automatske nadogradnje može se odgoditi zbog ograničavanja na repozitorijskim serverima. Ako se nadogradnja programa objavi s ograničavanjem, automatske provjere nadogradnje možda je neće odmah primiti. Ako se nadogradnja smatra sigurnom i stabilnom, ograničavanje se može smanjiti ili potpuno ukloniti kako bi svi preostali klijenti primili nadogradnju.

Postupak ograničavanja može trajati različitu količinu vremena za svaku nadogradnju. Razlikuje se ovisno o tome koliko klijenata zatraži nadogradnju, koliki je promet na našim serverima i drugim čimbenicima. Ovaj se postupak uvijek razvija i stalno se mijenja.

Kada će automatska nadogradnja započeti ako pokrenem računalo u 8.45 h i isključim ga u 17.00 h?

Pri sljedećoj uspješno zakazanoj nadogradnji modula, najviše jednom svaka 24 sata.

Kada će se nadogradnja pokrenuti sljedeći put ako se računalo isključi dok se provodi automatska nadogradnja?

Nadogradnja će se pokrenuti tijekom pojave okvira sljedeće zakazane nadogradnje. Za postupak automatske nadogradnje (ranije uPCU) postoji robusni mehanizam zakazivanja (eng. „fail-safe”). Nakon preuzimanja nadogradnje i restarta računala, nadograđene datoteke i dalje su pripremljene samo za upotrebu, a trenutačno instalirana verzija pruža neprekidnu zaštitu. Promjene se primjenjuju nakon sljedećeg pokretanja krajnje točke ESET-ovog programa.

Kako mogu odmah pokrenuti automatsku nadogradnju bez čekanja na redovitu vezu u 24 sata? Postoji li neki drugi način da kliknem Provjeri dostupnost nadogradnji?

Postupak automatske nadogradnje možete pokrenuti ručno samo kada otvorite prozor glavnog programa i kliknete Nadogradi > Provjeri dostupnost nadogradnji. Svi ostali načini pokretanja nadogradnje modula poštuju pravilo Planera automatske nadogradnje svaka 24 sata. Preuzimanje automatske nadogradnje ne možete pokrenuti automatski u bilo kojem trenutku. Ovu funkciju ćemo dodati u budućnosti.