Blockera hämtning av vissa filtyper från Internet

Om du inte vill tillåta hämtning av vissa filtyper (till exempel exe, pdf eller zip) från internet använder du URL-adressbehandling med en kombination av jokertecken. Tryck på F5 för att komma åt Avancerade inställningar. Klicka på Webb och e-post > Webbåtkomstskydd och utöka URL-adressbehandling. Klicka på Redigera bredvid Adresslista.

I fönstret Adresslista väljer du Lista över blockerade adresser och klickar på Redigera, eller klickar på Lägg till om du vill skapa en ny lista. Ett nytt fönster öppnas. Om du skapar en ny lista väljer du Blockerade från listrutan Typ av adresslista och ger listan ett namn. Om du vill meddelas vid åtkomst till en filtyp från den aktuella listan aktiverar du skjutreglaget Meddela vid tillämpning. Välj Logga allvarlighet i listrutan. Poster med omfånget Varning kan samlas in av Remote Administrator.

CONFIG_EPFW_BLOCK_FILE_DWNL

Klicka på Lägg till om du vill skapa en mask som anger filtyper du vill blockera från att hämtas. Ange hela webbadressen om du vill blockera hämtning av en viss fil från en viss webbplats, till exempel http://example.com/file.exe. Använd jokertecken för att undanta en grupp filer. Ett frågetecken (?) motsvarar ett tecken med en variabel, medan en asterisk (*) motsvarar en variabelsträng på noll eller fler tecken. Masken */*.zip blockerar till exempel alla zippade filer från att hämtas.

Observera att det endast går att blockera hämtningen av specifika filtyper med den här metoden när filändelsen ingår i filens webbadress. Om webbsidan använder webbadresser för hämtning av filer, till exempel www.example.com/download.php?fileid=42, så hämtas alla filer som länken leder till även om den har en ändelse som du har blockerat.