Prevencija

Kada radite za računarom, posebno kada pretražujete internet, imajte u vidu da nijedan sistem za zaštitu od virusa na svetu ne može u potpunosti da ukloni rizik od otkrivenih pretnji i daljinskih napada. Da biste obezbedili maksimalnu zaštitu i udobnost, neophodno je da sistem za zaštitu od virusa koristite ispravno i da poštujete nekoliko korisnih pravila:

Redovno ažurirajte

Prema statistici proizvoda ESET LiveGrid®, svakog dana se kreira na hiljade novih, jedinstvenih infiltracija da bi se zaobišle postojeće bezbednosne mere i da bi se doneo profit njihovim autorima – sve na račun drugih korisnika. Stručnjaci u ESET laboratoriji za istraživanje analiziraju te pretnje svakog dana i pripremaju i izdaju ažuriranja da bi se nivo zaštite za korisnike stalno poboljšavao. Da bi se osigurao maksimalni učinak ažuriranja, važno je da su ispravno konfigurisana u sistemu. Više informacija o načinu konfigurisanja ažuriranja potražite u članku Podešavanje ažuriranja.

Preuzimajte bezbednosne zakrpe

Autori zlonamernog softvera često iskorišćavaju različite ranjivosti sistema da bi povećali efikasnost širenja zlonamernog koda. Zato softverska preduzeća pažljivo proveravaju da li u njihovim aplikacijama postoje nove ranjivosti i izdaju bezbednosna ažuriranja da bi na taj način redovno uklanjali moguće pretnje. Važno je preuzimati ta bezbednosna ažuriranja čim se objave. Microsoft Windows i Veb pregledači kao što je Internet Explorer dva su primera programa za koje se redovno izdaju bezbednosna ažuriranja.

Pravljenje rezervne kopije važnih podataka

Autori malvera obično ne brinu o potrebama korisnika i aktivnost zlonamernih programa često dovodi do potpunog kvara operativnog sistema i gubitka važnih podataka. Važno je redovno praviti rezervne kopije važnih i osetljivih podataka na spoljnom izvoru kao što je DVD ili spoljni čvrsti disk. To će znatno olakšati i ubrzati oporavak podataka u slučaju pada sistema.

Redovno skenirajte računar u potrazi za virusima

Modul za zaštitu sistema datoteka u realnom vremenu kontroliše otkrivanje poznatijih i nepoznatih virusa, crva, trojanaca i rutkitova. To znači da svaki put kada pristupite ili otvorite datoteku, ona se skenira u potrazi za malverom. Preporučujemo da pokrećete potpuno skeniranje računara najmanje jednom mesečno jer se malver menja i mašina za otkrivanje se ažurira svakog dana.

Sledite osnovna bezbednosna pravila

Ovo je najkorisnije i najefikasnije pravilo od svih – uvek budite obazrivi. Za mnoge infiltracije danas je potrebna intervencija korisnika da bi bile izvršene i distribuirane. Ako ste oprezni prilikom otvaranja novih datoteka, uštedećete dosta vremena i truda jer nećete morati da čistite infiltracije. Navodimo nekoliko korisnih saveta:

Nemojte da posećujete sumnjive veb lokacije sa više iskačućih prozora i trepćućih oglasa.

Budite pažljivi prilikom instalacije besplatnih programa, paketa kodeka itd. Koristite samo bezbedne programe i posećujte samo bezbedne Internet veb lokacije.

Budite obazrivi prilikom otvaranja priloga e-pošte, posebno onih iz masovnih e-poruka i poruka od nepoznatih pošiljalaca.

Nemojte da koristite administratorski nalog za svakodnevni rad na računaru.