Izbor uzorka za analizu

Ako pronađete sumnjivu datoteku na računaru ili sumnjivu lokaciju na internetu, možete je proslediti na analizu u laboratoriju za istraživanje preduzeća ESET (možda nije dostupno na osnovu konfiguracije opcije ESET LiveGrid®).

important

Pre nego što prosledite uzorke preduzeću ESET

Nemojte da prosleđujete uzorke ukoliko ne ispunjavaju najmanje jedan od navedenih kriterijuma:

Vaš ESET proizvod uopšte nije otkrio uzorak

Datoteka je neispravno otkrivena kao pretnja

Vaše lične datoteke (koje želite da ESET skenira na malver) ne prihvatamo kao uzorke (ESET laboratoriji za istraživanje ne obavlja skeniranja na zahtev korisnika)

Koristite opisnu temu i obuhvatite što više informacija o datoteci (npr. snimak ekrana ili veb lokacija sa koje ste je preuzeli).

Uzorak (ili datoteku ili veb lokaciju) možete da prosledite preduzeću ESET na analizu na neki od navedenih načina:

1.Koristite obrazac za prosleđivanje uzorka u okviru svog proizvoda. nalazi se u odeljku Alatke > Prosleđivanje uzorka na analizu. Maksimalna veličina prosleđenog uzorka je 256 MB.

2.Druga mogućnost je da datoteku prosledite putem e-pošte. Ako vam više odgovara ova opcija, spakujte datoteke pomoću programa WinRAR/WinZIP, zaštitite arhivu lozinkom „infected“ i pošaljite na adresu samples@eset.com. Koristite opisnu temu i obuhvatite što više informacija o datoteci (npr. Veb lokacija sa koje ste je preuzeli).

3.Da biste prijavili bezvrednu poštu ili lažnu uzbunu, pročitajte ovaj članak u ESET bazi znanja.

U obrascu Izbor uzorka za analizu izaberite opis u padajućoj listiRazlog za prosleđivanje uzorka koji najviše odgovara svrsi vaše poruke:

Sumnjiva datoteka

Sumnjiva lokacija (Veb lokacija koja je zaražena malverom),

Lažna uzbuna za lokaciju

Lažna uzbuna za datoteku (datoteka je otkrivena kao zaraza, ali nije zaražena),

Drugo

Datoteka/lokacija – Putanja do datoteke ili veb lokacije koju nameravate da prosledite.

E-adresa za kontakt – Ova e-adresa za kontakt se šalje preduzeću ESET zajedno sa sumnjivim datotekama i može biti upotrebljena za stupanje u kontakt sa vama ukoliko za analizu budu potrebne dodatne informacije. Unošenje e-adrese za kontakt je opcionalno. Izaberite opciju Prosledi anonimno da biste ostavili prazno polje.

note

Možda nećete dobiti odgovor preduzeća ESET

Od preduzeća ESET nećete dobiti odgovor osim ako ne bude potrebno da dostavite dodatne informacije. Svakog dana na naše servere stiže desetine hiljada datoteka, zbog čega je nemoguće odgovoriti na sve prosleđene poruke.

Ako se ustanovi da je u pitanju zlonamerna aplikacija ili lokacija, njeno otkrivanje će biti dodato u neko od narednih ažuriranja.