Naplófájlok

A Naplófájlok lap a fontos programeseményekről tájékoztatást, az észlelt kártevőkről áttekintést nyújt. A naplózás a rendszerelemzés, észlelés és hibaelhárítás alapvető részét képezi. A program a naplózást a háttérben aktívan, felhasználói beavatkozás nélkül végzi. Az információkat az aktuális naplórészletességi beállításoknak megfelelően rögzíti. A szöveges üzenetek és a naplófájlok közvetlenül az ESET NOD32 Antivirus-programkörnyezetből is megtekinthetők, de ugyanitt nyílik lehetőség a naplófájlok archiválására is.

A naplófájlok a fő programablak Eszközök > Naplófájlok lehetőségére kattintva érhetők el. A Napló legördülő listában jelölje ki a kívánt naplótípust. A választható naplók az alábbiak:

Észlelt kártevők – A kártevőnapló részletes információkat szolgáltat az ESET NOD32 Antivirus moduljai által észlelt fertőzésekről. A naplózott információ tartalmazza az észlelés idejét, a fertőzés nevét és helyét, a végrehajtott műveletet és annak a felhasználónak a nevét, aki a fertőzés észlelésének idején be volt jelentkezve. A naplóbejegyzésre duplán kattintva külön ablakban megjelennek az adatai.

Események – A program az ESET NOD32 Antivirus által elvégzett összes műveletet rögzíti az eseménynaplókban. Az eseménynapló a programban történt eseményekre és hibákra vonatkozó információkat tartalmazza. Ezt a lehetőséget választva a rendszergazdák és a felhasználók megoldhatják az esetleges problémákat. Ezek az információk gyakran hozzájárulnak a programban fellépő hibák megoldásához.

Számítógép ellenőrzése – Ezt a lehetőséget választva megtekintheti az összes korábbi kézi indítású és ütemezett ellenőrzés eredményét. Minden sor egy-egy számítógép-ellenőrzésnek felel meg. Az egyes bejegyzésekre duplán kattintva megjelenítheti az adott ellenőrzés részletes adatait.

Behatolásmegelőző rendszer – A bejegyzésre megjelölt adott behatolásmegelőzési szabályok bejegyzéseit tartalmazza. A protokoll megjeleníti a műveletet kiváltó alkalmazást, az eredményt (a szabály engedélyezett vagy letiltott volt-e) és a szabály nevét.

Szűrt webhelyek – Ebben a listában láthatók a webhozzáférés-védelem által letiltott webhelyek. Ezekben a naplókban látható az idő, az URL-cím, a felhasználó és az adott webhellyel kapcsolatot létrehozó alkalmazás.

Eszközfelügyelet – A számítógéphez csatlakoztatott cserélhető adathordozókra vagy eszközökre vonatkozó bejegyzéseket tartalmaz. A program csak a megfelelő eszközfelügyeleti szabállyal rendelkező eszközöket jegyzi fel a naplófájlba. Ha a szabály nem felel meg egy csatlakoztatott eszköznek, létrejön egy naplóbejegyzés az eszközhöz. Bizonyos adatok – többek között az eszköz típusa, a sorozatszám, a gyártó neve és az adathordozó mérete (ha van) – is láthatók.

Jelölje ki egy tetszőleges napló tartalmát, és a Ctrl + C billentyűkombinációval másolja a vágólapra. Több bejegyzést a Ctrl vagy a Shift billentyűt lenyomva tartva jelölhet ki.

Kattintson a MODULE_INACTIVE Szűrés ikonra a Napló szűrése ablak megnyitásához, ahol definiálhatja a szűrési feltételeket.

Kattintson a jobb gombbal egy adott rekordra a hozzá tartozó helyi menü megjelenítéséhez. A helyi menüben az alábbi parancsok találhatók:

Megjelenítés További részletes információkat jelenít meg egy új ablakban a kijelölt naplóról.

Azonos rekordok szűrése – Ha aktiválja ezt a szűrőt, csak az azonos típusú bejegyzések jelennek meg (diagnosztika, figyelmeztetések stb.).

Szűrés/Keresés – Miután erre az elemre kattintott, a Keresés a naplóban ablakban megadhatja a naplóbejegyzések szűrési feltételeit.

Szűrés engedélyezése – Aktiválja a szűrőbeállításokat.

Szűrő letiltása – Törli az összes szűrési beállítást (a fentiek szerint).

Másolás/Minden másolása – Az ablakban lévő összes bejegyzésről másolja az információkat.

Törlés/Minden törlése – Törli a kijelölt bejegyzés(eke)t vagy az összes megjelenített bejegyzést. A művelet végrehajtásához rendszergazdai jogosultságokra van szükség.

Exportálás – Ezzel XML formátumban exportálhatja a bejegyzésekre vonatkozó információkat.

Az összes exportálása – Ezzel XML formátumban exportálhatja a bejegyzésekre vonatkozó információkat.

Napló görgetése – Hagyja bejelölve ezt a jelölőnégyzetet, ha automatikusan szeretné görgetni a korábbi naplókat, és a Naplófájlok ablakban kívánja megtekinteni az aktív naplókat.